Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Upečme si čaj!

19. 8. 2008

Pryč jsou časy reálného socializmu, kdy jsme s maminkou a babičkou zavařovaly po 50 lahvích okurek, meruněk, švestek i jablek.  Tvorba zimních zásob  začínala  na jaře úrodou jahod, pokračovala v létě lovem na borůvky, maliny a houby  až do podzimu, kdy vrcholila přímo sterilizačními orgiemi…Pyšně jsme pak ve sklepě vyrovnávaly přehlídku sklenic s vlastnoručně namalovanými etiketami, sháněly ještě hezčí a malebnější lahve od exotických   alkoholických nápojů a plnily je naprosto bezkonkurenční malinovou, jahodovou a borůvkovou šťávou, podnikaly nájezdy na kukuřičná pole JZD a ukradené mléčné klásky nakládaly do sladkokyselého nálevu,  otrhávaly keře rybízů a nakládaly trnky na neuvěřitelně rubínové víno. A teprve, když byly zásoby dovršeny sudem naloženého kyselého zelí, teprve pak mohla zima začít.  

 

 

V dnešním zběsilém nuceném sprintu mezi prací v 50km vzdáleném městě, domácností, zahradou, výchovou dětí i  psa,  prosazuji co nejdůsledněji pravidlo: „Co je  snědeno hned, je zužitkováno nejlépe“ a tak dětičky koukejte sníst těch meruněk co nejvíce!  Přesto geny, geny se prostě zcela ignorovat nedají a občas přece jen přiřadím na sklepní polici tu pět lahví okurek, tu tři sklenice červené řepy…Tvorbu marmelád jsem geniálně vyřešila vlastnictvím domácí pekárny, stačí vhodit ovoce a želírovací cukr a posléze výsledný produkt nalít do skleniček od jogurtů.  Práce skoro žádná a výsledek – mňam…

 

 

Loni v zimě jsem na návštěvě dostala k ochutnání nápoj, kterému říkali „Pečený čaj“. Ve varné sklenici se skvěl nápoj evokující vzhledem koktejl s kousky ovoce, ovšem horký, s příjemnou vůní i chutí, ve které jsem rozpoznávala hrušky  i rybíz. Kam se hrabou prodávané ovocné čaje, třebaže jsem jejich věrným spotřebitelem…I vzpomněla jsem si nedávno na tento zážitek a zapátrala googlíkem, zda  by se nenašel recept.

 

 

Ukázalo se, že jsem asi jediným člověkem v této republice, který tento nápoj zatím doma nevyrábí… Ostatně, není divu, výroba je natolik jednoduchá, že jí může zvládnout každý. 

 

 

Tak tedy, máte-li k dispozici jakékoliv ovoce, zkuste si zaexperimentovat.   Vezmete přiměřeně velký pekáč, vložíte do něj očištěné, na kousky pokrájené ovoce, zasypete cukrem zhruba v poměru 2(kg ovoce):1(kg cukru), přiklopíte pokličkou a vložíte do trouby, kde obsah pečete zhruba 20 minut, pak pekáček odklopíte, obsahem zamícháte a ještě chvíli pokračujete v pečení. Pak vyjmete z trouby, obsah doladíte dle vlastní chuti a fantazie přidáním trochy mleté skořice a (nebo) rumu a hned plníte do šroubovacích zavařovacích sklenic, pevně uzavřete a otočíte víčkem dolů. A JE TO!

 

 

Přípravu čaje zvládnou i děti. Do hrnku dáme dvě lžíce ovocného koncentrátu a zalijeme vařící vodou. A můžeme si pochutnávat…Až přijdeme v zimě z venku promrzlí, přijde hrnek bleskově vyrobeného horkého ovocného čaje jistě vhod…

 

 

Kouzlo experimentování spočívá hlavně v nekonečném množství možnosti kombinací použitého ovoce,  já zkusila rybíz+jablko+ostružinu a můj patnáctiletý synek nyní zásadně snídá „Pečený čaj“.  Podstatné je mít i něco kyselého (rybíz) , pokud ne, tak kyselost  doladit citrónovou šťávou. Ostatně na kombinaci hruška+citrón se těším moc…Škoda, že jsem propásla maliny a višně, ale určitě ještě zkusím použít  šípky, aronii a nějakou variaci s čerstvým zázvorem pro případ chřipky…

 

 

A až se mě zima zeptá, budu mít nohy zabalené do deky,  na klíně kocoura a knihu a budu popíjet vitamíny z přírody…tedy, jestli mi ty zásoby do zimy vydrží, on i podzim je u nás pěkně sychravý…(musím tam dát toho rumu dost)

 

 

 

 

 

 

 

 

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1litr rybízu /ten je nejlepší, ale když není nahradíme třeba švestkama/,
1 litr libovolného ovoce, 1kg cukru, 1 lžíce skořice, 5 rozdrcených hřebíčků, 1dcl rumu, několik citrónů.

POSTUP PŘÍPRAVY

Na hlubší pekáč smícháme na kostičky nakrájené ovoce, cukr, koření a pečeme při 200stupních cca 1/2 hodiny. Pak přidáme vymačkané citróny /dle chuti a dle sladkosti ovoce/ a rum. Promícháme a vlijeme do čistých sklenic. Podáváme cca 4 - 5 lžíček na dno hrnku přelít vařící vodou a máme super zimní pochoutku - pečený čaj. Možno vyrobit z jakéhokoliv ovoce (snad kromě banánů), i z mraženého.

 

 

 

 

 

Prohřívací čaj

 

 


5 hřebíčků, 50g čerstvého zázvoru, 2 citrony

 

 

Zázvor oloupáme a nastrouháme a vše dohromady smícháme a necháme přez noc odležet. Druhý den na pekáči zapékáme 1 hod. Ještě horké plníme do sklenic.